Tilbered julemiddagen på  en klimavenlig måde
Brug ovnen rigtigt, husk grydelåg, udnyt eftervarmen og brug mikroovn og elkedel som en del af madlavningen. Det er opskriften på en klimavenlig tilberedning af julemaden – og naturligvis også den øvrige madlavning resten af året.
    
Brug ovnen rigtigt
En forvarmet ovn er ikke nødvendig for langt de fleste retter. Stil derfor retten ind, når du tænder ovnen - når tilberedningstiden er gået, lader du blot retten stå i 5-10 minutter i eftervarmen. Derefter er retten klar. Tommelfingerreglen er, at du kun skal forvarme ovnen ved retter, der skal have mindre end 15 minutter.

Flere retter i ovnen på samme tid
Madens smag "smitter ikke af" på andre retter, hvis de bliver tilberedt i ovnen på samme tid. Du kan derfor sagtens tilberede leverpostej og småkager på samme tid.

Husk låg på gryderne
Grydelågene er alfa omega, hvis du vil spare. Et tætsluttet låg giver faktisk en besparelse på 65% på elregningen. Desuden skal du sørge for, at gryderne passer til kogepladerne - på den måde undgår du spildt varme. En skæv gryde kan øge elforbruget med 50%, så det er også vigtigt, at dine gryder er velholdte.

Mikrobølgeovn sparer energi
En mikrobølgeovn har en lavt elforbrug, så den kan med fordel bruges så ofte som muligt til at varme maden. Der er flere retter, der sagtens kan tilberedes i en mikroovn, og så sparer du op til 75% i forhold til en almindelig ovn.

Brug elkedlen
Din elkedel er også yderst energieffektiv. Varm derfor altid vandet i elkedlen, før det kommer i gryden, der skal koge din pasta.
Er der altid peber i pebernødder?
Jule krydderkage
Daddelkage med valnødder
Brunkager med pistage-twist
Dejlige dufte, der skaber julestemningen
Tilbered julemiddagen på en klimavenlig måde
Send et elektronisk julekort